Vaccineren bij zwangerschap?

Er valt veel te zeggen over wel of niet vaccineren bij zwangerschap. Over het algemeen geldt om zo gezond mogelijk te leven en om zo min mogelijk (experimentele) medicijnen te nemen die de zwangerschap of de groei van het ongeboren kind kunnen belemmeren. Het gaat tenslotte om nieuw leven en dit willen we een zo goed en gezond mogelijk start geven. Zeker als het gaat om een experimenteel vaccin welke tot en met dec. 2023 nog in de testfase zit.

Hieronder zijn enkele bronnen en de mogelijke gevolgen van vaccineren tijdens de zwangerschap. In eerste instantie is wat de RIVM erover zegt met een verwijzing naar de bijsluiter:

Bijlsuiter: www.coronavaccinatie.nl/bijsluiters

Hier vindt u de officiële bijsluiters van de verschillende soorten vaccins. Als u doorklikt op bijv. op de patiëntenbijsluiters van Pfizer of Moderna (meest gebruikt), dan komt u op de volgende pagina:

Voor wie is het vaccin bedoeld?

Onder het kopje “Mogen zwangere vrouwen het vaccin?” staat:

  • dat er nog onvoldoende informatie over de veiligheid van het vaccin bij zwangere vrouwen is. 
  • dat er uit dierproeven geen aanwijzing zijn dat het vaccin invloed heeft op het ongeboren kind, maar dat wil niet zeggen dat dit er niet is.
  • dat het verstandig is om contact op te nemen met de arts, zeker als u een bepaalde ziekte heeft.
Onvoldoende informatie over de veiligheid

Onder Werkzaamheid op dezelfde pagina, staat:

  • dat zwangere vrouwen NIET waren meegenomen in de klinische studies.
  • dat kinderen hierin ook niet meegenomen zijn en dat een studie met 44.000 deelnemers dus niets zegt over de gevolgen of gezondheid van het ongeboren kind.
Werkzaamheid

Als u naar de pagina van Lareb gaat en dan doorklikt op > Update bijwerkingen en vervolgens op www.lareb.nl/coronameldingen, dan komt u op de pagina met alle bijwerkingen die tot nu toe gemeld zijn. 

Door naar beneden te scrollen, ziet u de specifieke meldingen per vaccin. Er zijn dus 4 groepen waarvan u de meldingen kunt zien. Voor de eenvoud lichten we de meldingen van Pfizer en Moderna hier uit, omdat die het meest gebruikt worden. De overige vaccins met betrekking tot de zwangerschap kunt u zelf nazoeken.

Laat u dus goed informeren en wees kritisch met betrekking tot uw gezondheid en de gezondheid van uw (ongeboren) kind. Luister daarom goed naar uw innerlijk zelf en laat u door vakkundige mensen informeren.